Selecteer een pagina

Europese Unie

Europe Flags

De Europese Unie

De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa, bestaande uit 28 landen.* Ondanks dat de Europese Unie officieel geen federatie is, gaat het samenwerkingsverband veel verder dan vrijhandelsovereenkomsten als de ASEAN en NAFTA. De EU heeft zelfs bepaalde aspecten die overeenkomen met onafhankelijke staten: een eigen vlag, een munteenheid (voor sommige staten), een wetgevend orgaan, diplomatieke representatie en een gemeenschappelijk buitenland- en veiligheidsbeleid. De Europese Unie heeft circa 514 miljoen inwoners, 24 officiële talen en een de facto hoofdstad: Brussel (België). De EU grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het oosten aan Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne.

* N.B. Verenigd Koninkrijk heeft op 23 juni 2016 middels een referendum besloten de EU te verlaten, maar officieel behoord Verenigd Koninkrijk nog tot de Europese Unie tot artikel 50 volledig in werking is getreden. In dit artikel zijn de landen van de EU overeengekomen dat een land twee jaar heeft om te onderhandelen over een vertrek uit de EU.

Op klimatologisch gebied zijn er zeer grote verschillen in de Europese Unie: van een poolklimaat in de noordelijke gedeelten van Noorwegen en Finland tot aan een mediterraan, (sub)tropisch klimaat in zuidelijke gebieden als Cyprus, Zuid-Italië en Zuid-Spanje.

Economie
Intern bestaat er een vrije markt tussen de 28 Europese staten, waarbij vrij verkeer van goederen, diensten en kapitaal  mogelijk is. De landen binnen de EU kennen grote verschillen. Zo varieerd het BNP van 13.000 USD tot 82.000 USD, en hebben de individuele regeringen andere houdingen tegenover inflatie, schuld en handel. Toch weet de Europese Unie dit alles goed te coördineren met haar monetaire en fiscale beleid. Negentien van de lidstaten hebben een gezamenlijke munt (de euro) ingevoerd.

In 2008 en 2009 sloeg de wereldwijde crisis ook toe in Europa. In 2014 en 2015 is er gestage economische groei zichtbaar (tussen de 1% en 2%). Toch blijven de verschillen tussen de lidstaten groot. Zo kenden Tsjechië, Ierland en Spanje een sterke groei in de afgelopen jaren, maar bleven landen als Griekenland en Finland worstelen met het herstel van de economie. De Europese economie blijkt vatbaar voor terugval van de internationale handel. In de periode tussen 2015 en 2017 hebben de Europese leiders aangegeven dat ze extra financiën beschikbaar stellen om buitenlandse investeerders aan te trekken om infrastructurele projecten te financiëren op het gebied van energie, transport, onderwijs, onderzoek en innovatie. De EU wil daarbij het actieplan Capital Markets Union doorvoeren met als doel de Europese kapitaalmarkt te verbeteren en aantrekkelijker te maken voor de investeerders: zowel voor degenen die kapitaal vragen (bedrijven) als degenen die kapitaal verschaffen (zoals pensioenfondsen). Het plan vergroot de investeringsmogelijkheden en haalt grensoverschrijdende barrières weg.

Naast deze interne veranderingen is de Europese Unie op dit moment bezig met het afsluiten van een grote handelovereenkomst met de Verenigde Staten, de ambitieuze Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). Het doel van deze overeenkomst is het gemakkelijker maken van de handel tussen Amerikaanse en Europese bedrijven. Zo moet de overeenkomst wettelijke belemmeringen wegnemen, regels en standaarden afstemmen, invoertarieven afschaffen en voor verdere integratie van de Europese en Amerikaanse markten zorgen. Mogelijke voordelen van het verdrag zijn bijvoorbeeld dat de kosten voor bedrijven veel minder worden. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie dat vooral het Europese midden- en kleinbedrijf (MKB) veel voordeel kan hebben aan dit verdrag (in Nederland neemt het MKB 59% van de export voor zijn rekening). Doordat de winstmarge van deze bedrijven veel kleiner is dan de marge van multinationals, ondervinden deze op dit moment veel last van de  aanwezige verschillen in de werkwijze. 

Amsterdam Netherlands

Belangrijke sectoren in de Europese Unie
De Europese Unie beslaat een uitgestrekt gebied met vele verschillende landen. Elk met eigen kansen en mogelijkheden voor ondernemers. Van mogelijkheden op het gebied van outsourcing in Roemenië, onderwijsvernieuwingen in Estland en Finland, vooruitstrevende gezondheidszorg in de Scandinavische landen tot de de autoindustrie in Tsjechië, sterke agrarische sector in Frankrijk en de startupcultuur in Duitsland.

Meer weten over één van deze sectoren of wilt u weten welke bestemming binnen de Europese Unie aansluit bij uw wensen, sector en bedrijf? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op en wij gaan samen met u op zoek naar de perfecte bestemming!

Toerisme
De Europese Unie is een belangrijke toeristische bestemming in de wereld. Jaarlijks komen er veel toeristen van buiten Europa en wordt er ook binnen de EU veel gereisd, mede dankzij het Verdrag van Schengen en de euro. Binnen de EU kan zonder een visum worden gereisd. Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Verenigd Koninkrijk zijn de meest bezochte landen in de Unie. Binnen de EU zijn er zo'n 1,8 miljoen kleine en middelgrote bedrijven die zich bezighouden met de toeristische sector. De sector is goed voor 5% van het totale BBP en verzorgt 5,2% van de werkgelegenheid, ongeveer 9,7 miljoen banen. Wanneer rekening gehouden wordt met de sterke verwevenheid met andere economische sectoren, wordt dit getal nog veel hoger. In de afgelopen jaren heeft de Europese Unie een actieve landelijke ontwikkelingsstrategie ontwikkeld die ervoor moet zorgen dat het platteland leefbaar blijft, met voldoende arbeidsplaatsen. Meer dan 91% van het geografische gebied van de EU is als landelijk te definiëren, daarnaast woont zo'n 56% van het totale aantal inwoners van de EU in deze gebieden. Voor de kleine en middelgrote toeristische bedrijven liggen hier veel kansen.

Startup-cultuur
Waar Mark Zuckerberg Facebook in zijn studentenkamer ontwikkelde en Steve Jobs begon in zijn garage, is de startup cultuur zoals de Verenigde Staten deze kent nog altijd niet geheel overgewaaid naar het Europese vasteland. Vaak wordt dit geweten aan de culturele verschillen. Waar men in de VS niet bang is om risico te nemen en te falen, zien we dat men in Europa voorzichtiger is. Waar Amerikanen een product durven te verkopen als het voor 50% klaar is, zijn Europeanen geneigd om te wachten tot het product voor 100% klaar is. Toch is er in de laatste jaren een verandering waar te nemen in Europa. Bedrijven als Spotify, Just Eat, Soundcloud en Shazam zijn ontwikkeld in steden als Londen, Berlijn en Stockholm. Ook de Nederlandse startup-cultuur vindt langzaam aansluiting bij de wereldtop. Bedrijven als Netflix en Uber hebben hun Europese hoofdkantoren in de laatste jaren niet voor niets in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam gevestigd. Daarbij wordt Amsterdam gezien als een stad die zich gemakkelijk aanpast aan de groeiende startup-sector en zich goed leent voor de introductie van revolutionaire nieuwe technologieën. 

Binnen de Europese Unie leiden Duitsland en Verenigd Koninkrijk de startup-scene. Duitsland kent een vanoudsher sterke technologie-sector en Verenigd Koninkrijk kent een gunstig belastingstelsel wanneer het gaat om investeringen in de techsector.

Londen is de absolute nummer 1 als gaat om succesvolle startup-culturen in Europa. Het start-up ecosysteem in Verenigd Koninkrijk groeit sneller dan het Californische Silicon Valley (de waarde van de startups is sinds 2012 verviervoudigd) en biedt jonge ondernemers toegang tot een gigantische markt, gezien Londen van oudsher één van de grootste culturele en zakelijke knooppunten ter wereld is. Daarnaast is het aanbod van talentvolle programmeurs en ontwerpers groot en stimuleert de lokale overheid het Londense startup-ecosysteem op verschillende vlakken. Zo worden potentiële investeerders door middel van forse belastingvoordelen aangemoedigd te investeren in het ecosysteem. Zelfs na een eventuele Brexit zal Londen een grote speler blijven, gezien de stad na New York het grootste financiële centrum van de wereld is. De verwachtingen zijn dat financiële dienstverleners nieuwe manieren zullen vinden om met deze nieuwe realiteit om te gaan. Een laatste positieve invloed is de geografische positie van Londen, welke er voor zorgt dat de vliegreis Londen-New York in slechts zes uur kan worden gedaan en Londen de spreekwoordelijke brug tussen de VS en Europa is. Bekende startups uit de stad zijn Mindcandy, Wonga en JustEat. 

London UK 1

Berlijn wordt liefkozend 'Silicon Allee' genoemd, en niet voor niets: ieder jaar trekken honderden ontwikkelaars vanuit heel Europa naar de Duitse hoofdstad om hun geluk te beproeven. De stad wordt gezien als een bron van verandering en inspiratie voor veel mensen. Nieuwe startups schieten als paddestoelen uit de grond. Al vanaf de jaren '90 bloeide de offline creatieve industrie op in Berlijn, in de loop der jaren is dit verschoven naar de online creatieve industrie. Voor jonge ondernemers heerst er in Berlijn een zeer gunstig ondernemersklimaat. Zo zijn de huurkosten voor bedrijfspanden niet hoog, zijn er veel hippe locaties te vinden waar co-creatie centraal staan en is het aanbod van programmeurs, studenten en ontwerpers groot. Daarbij zijn de grote investeerders ook steeds vaker te vinden in Berlijn. Bekende start-ups uit Berlijn zijn Zalando, Wooga en Soundcloud. Een interessante bestemming voor ondernemers die zich verder willen verdiepen in de succesverhalen van een jong startup -ecosysteem als het vibrante Berlijn.

In de afgelopen jaren zijn er ook een aantal landen bijgekomen die een (succesvolle) poging doen om aansluiting te vinden bij de - Europese - top. Zo hebben we kunnen zien dat landen als Polen goed in de markt liggen bij nieuwe startups vanwege de aanwezigheid van vele hoogopgeleide programmeurs en groeit ook Stockholm (Zweden) steeds verder uit tot een ware startuphub (met bedrijven als Spotify, Skype en Soundcloud). 

Factsheet: de Europese Unie

Europese statistieken 1

 

Bestemmingen

Klik op één van onderstaande landen voor meer informatie.