Selecteer een pagina

Georgië

Kazbegi Georgia

Georgië

Georgië ligt aan de rand van Europa aan de Zwarte Zee. Het land ligt verder ingesloten tussen Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan. De historische Ottomaanse, Perzische en Russische rijken hebben een grote invloed gehad op de geschiedenis, cultuur en architectuur in het land. Het klimaat is een mix van de subtropische en mediterrane klimaten uit de omgeving. In de zomer is Georgië als gevolg van de warme zomers en Zwarte Zeekust een populaire bestemming voor vakantiegangers uit de omringende landen. In de winter kan er daarentegen weer op verschillende plaatsen worden geskied.

Economie

Sinds voormalig President Saakasjvili in 2004 als eerste democratische president aan de macht kwam, is er veel veranderd in Georgië. Het land wordt inmiddels internationaal geprezen om zijn snelle transitie naar een democratie en vrijemarkteconomie. Gedurende het afgelopen decennium was de jaarlijkse economische groei tussen de 5-8 procent. In juni 2014 sloot Georgië bovendien een associatieovereenkomst met de Europese Unie, hetgeen de economie de komende jaren nog verder moet versterken. Het land is dan ook een voorbeeld voor veel landen in de regio.Tegelijkertijd heeft het land te maken met ingewikkelde internationale politieke kwesties in het gebied en heeft het een moeizame verhouding met grote buur Rusland. Zowel de politiek als de bevolking is het er daarom over eens: de toekomst van het land ligt in verdere integratie met het Westen.

Belangrijke sectoren

Landbouw

Het grootste deel van de Georgische bevolking is werkzaam in de landbouwsector (9,2% van het BBP). Voor het grootste deel bestaat deze sector uit kleine boertjes die puur voor eigen gebruik produceren. Sinds 2012 heeft de overheid de sector echter tot een nationale prioriteit gebombardeerd en onderneemt het veel om de sector te professionaliseren en te commercialiseren. In 2014 vertegenwoordigde de landbouwindustrie 17,5% van het handelsvolume van Georgië. De landbouw is ondertussen dan ook behoorlijk tot bloei gekomen, met een groei van gemiddeld 5% in de afgelopen jaren. Honderden nieuwe landbouwbedrijven zijn opgezet met behulp van overheidssteun. Ook de Europese Unie draagt zijn steentje bij aan de landbouwsector in Georgië. Zo is er alleen al in het kader van de European Neighbourhood Programme for Agriculture and Rural Development (ENPARD) tot maart 2018 een fonds opgezet met 52 miljoen dollar. Daarnaast zijn er in het kader van een soortgelijk Europees programma  zo'n 400 verschillende agrarische coöperaties opgezet, die worden gesteund door het Agentschap voor Ontwikkeling van Landbouwcoöperatieven, eveneens in het kader van ENPARD. Al deze nationale iniatieven bieden ontzettend veel mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. Zo is er bijvoorbeeld ook het programma 'Produce in Georgia', waarbij landbouwers vouchers krijgen voor materieel, uitrusting en voordelige leningen. 

Logistiek
Georgië heeft een strategische ligging in de Kaukasus als transitcorridor tussen Azië en Europa. Een positie die nog zeker uitgebreid kan worden. Op dit moment is circa 65%-90% van de cargo-stromen transit-georiënteerd. Er wordt geschat dat de logistiek- en transportbranche de potentie heeft om voor 2020 te groeien van 1 miljard USD tot ruim 9 miljard USD, mits de Georgische regering voldoende investeringen doet de komende jaren. Nog dit jaar is de overheid begonnen aan de bouw van een nieuwe diepzeehaven, met de bijbehorende logistiek in de stad Anaklia. Deze nieuwe haven zou een verwerkingscapaciteit moeten krijgen van tenminste 100 miljoen ton aan goederen. Daarbij werken Georgië, Azerbeidzjan en Turkije samen aan een spoorwegennetwerk dat de drie landen verbindt. De uiteindelijke volledige integratie van deze spoorlijn, met een capaciteit van tussen de 5-15 miljoen ton per jaar, staat gepland voor 2017. Het transitpotentieel van Georgië wordt met deze spoorlijn aanzienlijk hoger.

Machine- en Installatiebouw
Georgië is wat machines en uitrustingen volledig afhankelijk van het buitenland. De binnenlandse productie op het gebied van machines en uitrusting bedraagt dan ook 'slechts' 40 miljoen USD. De afzetmogelijkheden voor buitenlandse bedrijven concentreren zich voornamelijk op drie verschillende sectoren, namelijk de voedsel- en drankenindustrie, de metaalindustrie en de bouwsector. Een aantal Georgische bedrijven willen in de nabije toekomst grote projecten opzetten en zijn hiervoor bijvoorbeeld op zoek naar buitenlandse bedrijven die machines en uitrustingen kunnen leveren. Voorbeelden van een aantal van dit soort miljoenenprojecten: bouw van een cementfabriek, uitbreiding van de steenkoolmijnen rond Tblisi, de productie van glascontainers en gasbeton, de productie van kleding en textiel en de modernisering van een staalfabriek Rustavi Steel.

Toerisme
De snelst groeiende sector in Georgië is het toerisme. Sinds 2009 is het aantal jaarlijkse toeristen met bijna 300% gegroeid van 1,5 miljoen naar 5,5 miljoen, terwijl dit nog niet lijkt af te remmen. Hierdoor hebben vele bekende internationale hotelketens inmiddels vestigingen in het land geopend en profiteert de bouwsector van de vele nieuwe projecten.

Factsheet

  • Nummer 15 op de ‘ease of doing business’ wereldranglijst, vergelijkbaar met Duitsland (14) en zeer goed in vergelijking met Nederland (27), België (42) en Rusland (62).
  • Nummer 50 op de ‘corruption perception index’, vergelijkbaar met Tsjechië (53) en zeer goed in vergelijking met Armenië (94), Azerbeidzjan (126), Rusland (136) en Oekraïne (142)
  • Georgië tekende in juni 2014 een Associatieverdrag met de EU, inclusief vrijhandelsakkoord
  • Georgië is het meest stabiele en toegankelijke land in de Zuidelijke Kaukasus-regio en heeft goede verhoudingen met zowel Armenië, Azerbeidzjan als Turkije

Cijfers

  • 4,5 miljoen inwoners
  • BBP 16 miljard USD per jaar
  • Gemiddeld inkomen 3.600 USD per jaar
  • Economische groei gemiddeld 5-7% per jaar
  • Nederland met 19,6% (2013) grootste buitenlandse investeerder, voor Azerbeidzjan en Turkije

Bestemmingen

Klik op één van onderstaande landen voor meer informatie.