Selecteer een pagina

Iran

Iran

Iran

Na enkele decennia in isolatie zette Iran afgelopen voorjaar een belangrijke stap richting normalisatie van de relaties met zowel de EU als de Verenigde Staten. Het akkoord over het Iraanse atoomprogramma betekende dat begin 2016 een groot deel van de economische sancties die tegen Iran waren ingesteld weer werden opgeheven. Iran werd bovendien weer aangesloten op het SWIFT systeem, het systeem voor internationaal betalingsverkeer. Eind januari was de Chinese president Xi Jinping dan ook Iran voor een ontmoeting met president Rouhani. De beide landen kwamen overeen de zijderoute uit de tijd van Marco Polo in ere te stellen, zij het dit keer met een netwerk van hoge snelheidstreinen strekkend van Oost China tot aan de Iraanse hoofdstad Teheran.

Ligging

De ligging van Iran is één van de aspecten dat het tot zo’n bijzonder land maakt. Iran ligt tussen het Midden Oosten en Azië in. Oostelijk grenst het land aan Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan; westelijk aan Irak, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan. Iran heeft voorts meerdere havens aan twee belangrijke waterwegen, de Kaspische zee in het noorden en de Perzische golf in het zuiden.

Gasvoorraden

Een tweede aspect dat Iran bijzonder maakt zijn de grote olie en gasvoorraden die het land herbergt. 10% van de wereld olievoorraden bevinden zich in Iran, waarmee het de vijfde lek wereldwijd inneemt. (Als voorraden in onconventionele olie, zoals teerzand, niet worden meegerekend neemt Iran zelfs de derde plek in.) Qua gas reserves neemt Iran zelfs de tweede plek wereldwijd in, met 15% van de bekende voorraden. Enkel Rusland heeft grotere reserves.

Grote consumentenmarkt

Nu de economische sancties tegen Iran zijn opgeheven dient zich ook een derde aspect aan. Iran wordt weleens de laatste gesloten consumentenmarkt, 77 miljoen inwoners, ter wereld genoemd. Door de jarenlange economische sancties heeft Iran een enorm tekort aan hoogwaardige consumentengoederen, machines, fabrieken en infrastructuur. Niet sinds het eind van het communisme in Oost Europa is een markt van dergelijke omvang plotsklaps open komen te liggen voor Westerse bedrijven. Deze combinatie, een grote consumentenmarkt, de middelen om investeringen te doen en het feit dat Iran enorm achterloopt op technologisch vlak, biedt grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Waarom interessant voor Nederlandse bedrijven?

  • 77 miljoen inwoners, grote consumentenmarkt waarin tekort is aan veel hoogwaardige producten en machines, van ziekenhuisapparatuur tot watertechnologie.
  • Ondanks enorme voorraden is de gassector sterk verouderd, om deze op hoog niveau te krijgen zijn investeringen van tientallen miljarden vereist.
  • De Iraanse bevolking is jong en hoog opgeleid. Meer dan de helft van de bevolking is jonger dan 35.
  • De Iraanse overheid heeft als prioriteit gesteld de economie te willen moderniseren en te diversifiëren (In 2012 vormde de energiesector nog verreweg het grootste deel
  • Hieraan gerelateerd zijn de kansen voor de land, water en tuinbouwsectoren. Iran kampt met droogte en als gevolg met problemen in de agrarische sector.

Bestemmingen

Klik op één van onderstaande landen voor meer informatie.