Selecteer een pagina

Kazachstan

slide2

Kazachstan

Kazachstan is een relatief onbekende parel gelegen in Centraal-Azië. Het land grenst aan China, Rusland, Oezbekistan, Turkmenistan en de Kaspische Zee. Kazachstan verkreeg zijn onafhankelijkheid in 1991, met het uiteenvallen van de Sovjetunie. Het land is behalve de grootste van Centraal-Azië, ook het op acht na grootste land ter wereld. De hoofdstad Astana telt circa 850.000 inwoners, op een totale bevolking van circa 17,6 miljoen. In Kazachstan heerst een grillig landklimaat, wat ervoor zorgt dat Kazachstan maar twee seizoenen kent. Hete, droge zomers en erg koude winters. 

Economie 

Sinds 2002 groeit de Kazachse economie met gemiddeld 6% per jaar. Deze positieve groei is voornamelijk te danken aan een bloeiende energiesector, een groeiende agrarische sector, buitenlandse investeringen en een economisch hervormingsbeleid onder president Noersoeltan Nazarbajev. De betrekkingen tussen Nederland en Kazachstan zijn de afgelopen jaren intensiever geworden. Enerzijds is er vanuit Nederland een groeiende belangstelling voor sectoren als energie, landbouw, logistiek en ook havenontwikkeling. Anderzijds is er vanuit Kazachstan veel interesse in de Nederlandse tuin-, landbouw en pluimveesector. Volgens de Kazachse Nationale Bank behoort Nederland tot de top 5 investeerders van het land, waardoor er vanuit Kazachstan een toenemende belangstelling is voor samenwerking met Nederlandse bedrijven.

Belangrijke sectoren

Energiesector
Kazachstan staat op de 17e plek als het gaat om olieproducerende landen. Het land heeft een bewezen reserve van 3,9 miljard ton, wat neerkomt op circa 1,8% van de wereldreserves. De energiesector is voor 40% goed voor het BBP en 60% van de exportwaarde. In Kazachstan bevinden zich 182 verschillende olievelden. .

Kazachstan is momenteel de op twee na grootste uraniumproducent ter wereld. De uraniumreserves van het land maken zo'n 12% uit van de wereldreserve. Daarbij kan 65% van het in Kazachstan gewonnen uranium op de meest progressieve, milieuvriendelijke manier worden gewonnen. Jaarlijks wordt er in Kazachstan 8 miljoen USD geïnvesteerd om nieuwe uraniumlagen te ontdekken.

Voor lange tijd lag de focus van de Kazachse economie voor een groot deel op de energiesector, welke dan ook in de afgelopen jaren tot grote bloei kwam. Hierdoor bleven andere sectoren langere tijd achter. In de laatste jaren probeert de Kazachse regering deze focus te verbreden naar andere sectoren.

Tuin- en Landbouwsector
Kenmerkend is dat Kazachstan er in 2013 net in slaagde 20% van de binnenlandse behoefte aan groente en fruit te produceren. Kazachstan is dan ook voornemens deze situatie te verbeteren, en in hoog tempo. Er is een speciaal fonds opgericht voor de tuin- en landbouw en men is uitermate geïnteresseerd in de Nederlandse prestaties. Dit maakt de Kazachse economie een interessante voor Nederlandse tuinders. Er is weinig concurrentie, lage gas- en olieprijzen ter plaatse, overheidsbeleid is gericht op een verbetering van de tuin- en landbouwsector, een grote honger naar Nederlandse kennis en technologieën en in het noorden lonkt de Russische afzetmarkt. Van de 17,6 miljoen inwoners van Kazachstan leeft ongeveer 43% op het platteland. 26% van de totale arbeidsbevolking heeft werk in deze sector, welke 'slechts' voor 5% bijdraagt aan het BBP. Het landbouwgebied beslaat 24 miljoen hectare. 

 

img 0309

In het noorden van het land zijn voornamelijk grote boerderijen gevestigd die zich bezighouden met graangewassen. De kleinere boerderijen die zuivel en vlees produceren zijn voor het grootste deel gevestigd in het zuiden en verzorgen 46% van de landbouwproducten van het land en zijn tevens verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de werkgelegenheid.

ICT en telecommunicatie
De Kazachse IT-sector is een sterk groeiende en dynamische markt voor internationaal georiënteerde bedrijven. In de nabije toekomst wordt er een sterke groei van de IT-sector verwacht vanwege de vertragende globale telecommunicatiesector. In de ontwikkeling tot 2030 is één van de speerpunten van de Kazachse overheid een onafhankelijke en efficiënt systeem van telecommunicatiediensten. Een systeem dat de concurrentie aan zou moeten kunnen met bestaande systemen van andere ontwikkelde landen. De sector zal de komende jaren moeten inzetten op nieuwe technologieën en innovaties binnen de bestaande infrastructuur.

Factsheet

  • Nummer 41 op de ‘ease of doing business’ wereldranglijst, vergelijkbaar met België (43) en zeer goed in vergelijking met Italië (45), Rusland (51) en Turkije (55).
  • Nummer 123 op de ‘corruption perception index’, vergelijkbaar met Rusland (119) en zeer goed in vergelijking met Oekraine (130), Oezbekistan (153) en Turkmenistan (154). 
  • Kazachstan tekende in mei 2016 een partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie.
  • Sinds 2000 heeft Kazachstan een vrijhandelsovereenkomst met onder andere Rusland en Wit-Rusland.
  • Kazachstan is één van de belangrijkste en grootste landen in Centraal-Azië en heeft goede verhoudingen met zowel Rusland als de EU.

Cijfers

  • 17,6 miljoen inwoners
  • BBP 173,2 miljard USD per jaar
  • Gemiddeld inkomen 24.300 USD per jaar
  • Economische groei gemiddeld 6% per jaar
  • Nederland, Verenigde Staten, China, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn de grootste buitenlandse investeerders in Kazachstan (2016).

Bestemmingen

Klik op één van onderstaande landen voor meer informatie.