Selecteer een pagina

Servië

Belgrade Serbia

Servië

Servië is een van de belangrijkste landen in Zuidoost-Europa. Het land ligt in de Balkan-regio en wordt omsloten door  de landen Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Montenegro, Macedonië, Roemenië en Bulgarije. De historische Ottomaanse en Habsburgse rijken hebben een grote invloed gehad op de geschiedenis, cultuur en architectuur in het land. In Servië heerst een landklimaat, wat zorgt voor hete, droge zomers en erg koude winters. Waar de Serviërs in de zomers verkoeling zoeken in de vele meren die het land telt, zijn ze in de winters op de vele skipistes te vinden, met name in het oostelijke deel van Servië.

Economie 

Sinds Servië in 2006 officieel een onafhankelijk land werd onder voormalig President Boris Tadic, is er veel veranderd in het land. Het land koerst af op een lidmaatschap van de Europese Unie. Sinds 2012 is het land kandidaat-lidstaat van de Europese Unie en is er een Stabilisatie en Associatie-overeenkomst met de EU van kracht. Servië hoopt uiteindelijk in 2020 toe te treden tot de EU, wat de economische situatie van het land verder moet gaan versterken. De strategische ligging van het land zorgt ervoor dat één van de belangrijkste handelsroutes (per land) naar Turkije en het Nabije Oosten door Servië loopt.

Tegelijkertijd heeft het land te maken met ingewikkelde internationale politieke kwesties in het gebied en heeft het een moeizame verhouding met kleine buur Kosovo, die zich in 2008 onafhankelijk van Servië verklaarde. Na een periode van vertwijfeling hebben zowel de politiek als de bevolking van Servië haar pijlen gericht op verdere integratie met het Westen en de Europese Unie. Na een lange economische dip lijkt de economische groei nu goed door te zetten met zo'n 1-2% groei per jaar (vergelijkbaar met Japan en Oostenrijk).

Belangrijke sectoren
Het noordelijke Vojvodina is de graanschuur van het land, en wordt gezien als het agrarisch meest productieve gebied van de regio. Een groot deel van de Servische bevolking is werkzaam in deze sector. De belangrijkste producten zijn: maïs, tarwe, rogge, fruit, wijnen en vlees.  Appels, pruimen en ander fruit wordt veel verbouwd in de hooggelegen gebieden rondom Belgrado. Servië is de grootste producent ter wereld van pruimen en frambozen. De landbouw draagt voor 10,4% bij aan het BNP (2015).

Servië neemt een vooraanstaande positie in op de Europese markt voor vers kwaliteitsfruit. Anderzijds wordt 60% van het fruit in Servië verwerkt tot levensmiddelenproducten. De belangrijkste export producten zijn bevroren fruit, fruitsappen, concentraten, gedroogd fruit, pure en jams. Er is een opwaartse trend te constateren in export van Servisch fruit, niet alleen in hoeveelheid, maar ook in het aantal afnemende landen. De grootste afnemers zijn de landen van de Europese Unie en wel in het bijzonder Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, België, Nederland, Engeland, Italië en Zweden. Door strengere voedselveiligheidseisen vanuit de EU, hebben vele bedrijven in Servië HACCP kwaliteitseisen geïntroduceerd.Ook in Servië is de biologische sector een steeds grotere rol gaan spelen. Waar liggen de kansen voor het Nederlands bedrijfsleven in Servië? Nederland kan vanwege haar kennis en kunde snel innovaties in de markt zetten. Lage arbeidskosten in Servië (ook vanwege handmatig oogsten) maken prijs-kwaliteitverhouding aantrekkelijk! Telen van organisch fruit in Servië biedt perspectief. Bovendien biedt Servië de laagste vennootschapsbelasting in Europa (10%).

Serbia Raspberries

In Vojvodina zijn daarnaast metaal- en olieverwerkende, chemische en farmaceutische bedrijven aanwezig. Ook worden in het land auto’s en vrachtwagens (o.a. Zastava’s), tractoren, landbouwmachines, elektrische apparaten, chemische en farmaceutische producten gemaakt en op grote schaal geëxporteerd. De industrie draagt voor 38,5% bij aan het BNP (de dienstensector voor 51,1%) (2015). Circa 15,6% van de bevolking werkt in de industriële sector (2013)

Omdat Servië een opkomende economie is, komt het niet als verrassing dat er geen enkel Servisch bedrijf in de Forbes Global 2000 lijst voor 2015 voorkwam. Om een aantal voorbeelden te geven van grote Servische (export) bedrijven:

 • Estonia Piano Factory (piano's)
 • Liviko (wodka en andere alcoholische dranken)
 • Rakvere Lihakombinaat (vleesproducten
 • Rexer Ltd (auto's)
 • Saku Brewery (bier, frisdrank en water)
 • Tartu Mill AS (graan)
 • Narva Oil Plant (schalie-olie)
 • Tondi Elektroonika (gehoorapparaten)

Factsheet

 • Nummer 59 op de ‘ease of doing business’ wereldranglijst, vergelijkbaar met Griekenland (60) en zeer goed in vergelijking met Bosnië-Herzegovina (79), Luxemburg (61) en Brazilië (116).
 • Nummer 71 op de ‘corruption perception index’, vergelijkbaar met Bulgarije (69) en zeer goed in vergelijking met Bosnië-Herzegovina (76), Albanië (88), Kosovo (103) en Rusland (119). 
 • Servië tekende in september 2012 een Stabilisatie en Associatie-overeenkomst met de EU. Hierdoor werd het land officieel kandidaat-lidstaat.
 • Servië is één van de meest stabiele en toegankelijke landen in de zuidoostelijke Balkan-regio en heeft goede verhoudingen met zowel Rusland als de EU.

Cijfers

 • 7,2 miljoen inwoners
 • BBP 97,5 miljard USD per jaar
 • Gemiddeld inkomen 13.700 USD per jaar
 • Economische groei gemiddeld 1-2% per jaar
 • Nederland, Italië en Noorwegen zijn de grootste buitenlandse investeerders in Servië (2016).

Bestemmingen

Klik op één van onderstaande landen voor meer informatie.